O Kratome

O Kratome

Kratom prvýkrát vedecky opísal v 19. storočí holandský botanik Pieter Willem Korthals. Kratom, ktorého vedecký názov je Mitragyna speciosa, je strom, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v južnej Ázii, najmä v Malajzii, Thajsku a Indonézii.

 Keď Kratom dosiahne zrelosť, má maximálnu výšku 25 centimetrov (cm) a vytvára charakteristický vajcovito-hrotitý tvar listov. Listy tohto stromu sa skladajú zo sperených žiliek, ktoré môžu mať bielu, zelenú alebo červenú farbu. 

Kratom patrí do čeľade kávovníkovitých a má podobné stimulačné vlastnosti závislé na dávke; neobsahuje však teofylín ani kofeín.

Kratom získal v posledných dvoch desaťročiach na význame vďaka svojim účinkom podobným opioidom a tiež vďaka stimulačným vlastnostiam závislým na dávke, ktoré sú sprostredkované indolovými alkaloidmi prítomnými v jeho listoch.

Použitie kratomu

Kratom sa v mnohých krajinách juhovýchodnej Ázie už po stáročia používa ako zdroj liekov aj na rekreačné účely. Obvykle sa Kratom označuje bežným názvom, ktorý je špecifický pre miestnu oblasť, kde sa pestuje.

V Malajzii a Indonézii je teraz používanie Kratomu zakázané, zatiaľ čo v Thajsku je pestovanie a konzumácia tejto rastliny legálne. Indonézia sa však podieľa na vývoze Kratomu ako plodiny určené na peňažné účely do Spojených štátov a niekoľkých ďalších krajín.

V Európe a USA sa Kratom predáva spoločne s výrobkami z kanabidiolu, konope a kávy, ktoré majú liečebné aj rekreačné využitie. Kratom sa v západných krajinách predáva predovšetkým ako sypký prášok, tablety alebo kapsule.

Tradične sa Kratom používa proti hnačke, bolesti, horúčkam, uvoľneniu svalov ale aj svojich užívateľov nájde medzi diabetikov. Kratom sa historicky užíval v juhovýchodnej Ázii av poslednej dobe si získal obľubu v Európe aj USA pre svoje stimulačné a opioidné účinky. Táto rastlina má zložitú farmakológiu a pri nadmernom užívaní môže spôsobiť škodlivé účinky.

Niektoré nežiaduce účinky Kratom sú závislé na dávke a vyskytujú sa predovšetkým u osôb so základnou poruchou užívania návykových látok. Táto rastlina má určité prospešné využitie, ktoré zahŕňa liečbu bolesti, úzkosti, depresie alebo abstinenčných príznakov niektorých drog.

 Mitragynín, ktorý tvorí 66% kratomu, a je tak hlavnou účinnou látkou tejto rastliny, sa môže rýchlo vstrebávať v tenkom čreve, a spôsobiť tak účinok v priebehu niekoľkých minút. Táto zlúčenina má 23-hodinový terminálny polčas a jej koncentrácia klesá približne za štyri hodiny.

Mitragynín je v sére všeobecne viazaný na bielkoviny av pečeni sa metabolizuje na najmenej sedem rôznych metabolitov fázy I. Okrem mitragynínu bolo v kratome nájdených 25 ďalších alkaloidov v nižších koncentráciách.

Výhody užívania Kratomu

Kratom sa najčastejšie používa na samoliečbu chronickej alebo akútnej bolesti, úzkosti alebo depresie a tiež na zvýšenie energie a sústredenia. Táto rastlina sa tiež používa na liečbu abstinenčných príznakov pri závislosti na liekoch na predpis alebo nelegálnych drogách.

Nežiaduce účinky pri vysokých dávkach sa môžu objaviť, ale tiež nemusia, rovnako ako pri užívaní CBD, každé telo reaguje inak. Pri užívaní Kratomu je ale dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a začať užívať menšie množstvo av prípade potreby dávku postupne navyšovať. Na našom e-shope nájdete všetky druhy Kratom (biely, červený, zelený, zlatý), záleží teda za akým účinkom si ho plánujete zakúpiť. Konkrétne druhy nájdete stručne popísané v popisoch produktu, alebo v ďalšom článku na našom blogu.