HHC vs. THC

HHC vs. THC 

Hexahydrokanabinol, HHC, a tetrahydrokanabinol, THC, sú kanabinoidy, ktoré sa nachádzajú v konopných produktoch. HHC je jedným z novších kanabinoidov na trhu a na preskúmanie všetkých jeho prínosov je potrebný ešte ďalší výskum.

Niektoré neoficiálne dôkazy však naznačujú, že hlavným rozdielom medzi HHC a THC je celková stabilita HHC. Inými slovami, má dlhšiu trvanlivosť ako THC.

Čo je HHC? 

HHC sa prirodzene vyskytuje v malom množstve v rastline konope, ale nie je ho dosť na to, aby mal veľký vplyv, takže musíme THC premeniť na HHC pomocou procesu zvaného hydrogenácie.

Proces hydrogenácie bol prvýkrát použitý na premenu THC na HHC v roku 1944, kedy chemik Roger Adams pridal atómy vodíka do zlúčeniny delta-9 THC. V dnešnej dobe sa však HHC väčšinou získava priamo z rastliny konope.

Ako HHC funguje?

Pridanie molekúl vodíka k delta-9 THC znižuje schopnosť HHC viazať sa na receptory CB1 a CB2 v rámci endokanabinoidného systému tela a tiež na niektoré receptory bolesti v tele.

Táto hydrogenovaná forma tiež zvyšuje stabilitu zlúčeniny, čo znamená, že sa predlžuje jej trvanlivosť a účinnosť zostane rovnaká po dlhšiu dobu. HHC je tiež odolnejší voči nesprávnemu skladovaniu alebo vystaveniu UV žiareniu či teplu ako iné kanabinoidy.

Uvádza sa, že HHC spôsobuje podobný pocit ako delta-9 THC; zároveň však vraj má sedatívne a relaxačné vlastnosti iných zlúčenín, ako je delta-8 THC.

HHC vyvoláva euforické pocity a zmenu zrakového a sluchového vnímania a môže tiež spôsobiť zmenu poznávacích funkcií, srdcovej frekvencie a telesnej teploty. 

Potenciálne prínosy HHC 

Hlavný prínos HHC spočíva v jeho stabilite vďaka jeho zvýšenej trvanlivosti a účinnosti. Predpokladá sa tiež, že poskytuje podobné výhody ako THC, vrátane:

- úľavy od bolesti
- tlmenie príznakov úzkosti a depresie
- zníženie zápalu
- zvýšenie kvality spánku 

Vedľajšie účinky HHC 

Krátkodobé a dlhodobé účinky HHC nie sú podrobne preskúmané. Keďže však neoficiálne dôkazy naznačujú, že účinky HHC sú podobné účinkom THC, môžu vedľajšie účinky zahŕňať:

- nevoľnosť
- sucho v ústach
- začervenané oči
- zvýšená srdcová frekvencia (tachykardia)
- zvýšenie chuti do jedla
- úzkosť
- paranoja
- nespavosť

Kedy užívať HHC? 

Hoci ľudia používajú HHC na liečebné a rekreačné účely, neexistuje žiadny výskum, ktorý by podporoval konkrétne použitie za akýmkoľvek účelom. 

Čo je THC? 

THC alebo delta-9-tetrahydrokanabinol je molekula kanabinoidu v konope. Je hlavnou psychoaktívnou zložkou konope a spôsobuje "opojenie", ktoré ľudia zažívajú pri fajčení marihuany. 

Ako THC funguje? 

THC sa v nervovom systéme a mozgu viaže na telesné kanabinoidné receptory CB1 a CB2. Zostáva v tele dlho, ale psychoaktívne účinky po niekoľkých hodinách odznejú.

Použitie THC 

THC sa obvykle používa na rekreačné účely, ale existuje aj niekoľko jeho lekárskych využití. Už tisíce rokov sa marihuana používa na liečbu a zmiernenie príznakov chorôb. Často sa inhaluje, požíva perorálne, aplikuje ako lokálna masť alebo sa podáva sublingválne.

THC stimuluje uvoľňovanie dopamínu z mozgu, čo vyvoláva pocity eufórie. Jeho užívanie môže vyvolať príjemné účinky a užívatelia môžu zažiť:

- uvoľnenie
- zvýšené zmyslové vnímanie
- zmenené vnímanie času
- zvýšenú chuť do jedla 

Potenciálne prínosy THC 

Užívanie THC má mnoho potenciálnych terapeutických prínosov, vrátane pomoci pri zmiernení ťažkostí, ako sú:

- depresie a úzkosti
- zápaly
- nespavosť
- zápalové črevné ochorenie (IBD) a zápalový črevný syndróm (IBS).
- roztrúsená skleróza (RS)
- migrény
- nevoľnosť
- bolesť
- posttraumatická stresová porucha (PTSD)
- záchvaty 

Bol dokonca schválený jeden syntetický liek na báze THC zvaný dronabinol na liečbu nevoľnosti a vracania spôsobených chemoterapiou, úbytkom hmotnosti a zníženou chuťou do jedla spôsobenou HIV/AIDS.

Vedľajšie účinky THC 

Užívanie THC môže užívateľovi priniesť príjemné zážitky, ale s jeho užívaním sú spojené aj potenciálne nežiaduce účinky. Medzi niektoré negatívne účinky patrí napr:

- úzkosť
- paranoja
- záchvaty kašľa
- pľúcne problémy
- mdloby
- nadmerné potenie
- halucinácie 

Užívanie THC je tiež spojené so zvýšenou poruchou učenia a zníženou pamäťou, najmä u dospievajúcich. 

Podobnosti a rozdiely medzi HHC a THC

 THC aj HHC sú omamné kanabinoidy, ktoré u užívateľa vyvolávajú eufórie. Rozdiely medzi THC a HHC vyplývajú z rozdielov v ich chemickej štruktúre: THC musí byť hydrogenovaný, aby vznikol HHC, a to procesom, pri ktorom sa do molekuly pridá atóm vodíka, čo zvyšuje jej stabilitu a odolnosť voči teplu a UV žiareniu. 

THC a HHC majú veľmi podobné účinky: Obe vyvolávajú pocity eufórie a zmeneného vnímania. HHC je na trhu stále ešte novinkou, a preto nebolo vykonané dostatok výskumov skúmajúcich krátkodobé a dlhodobé účinky tejto zlúčeniny.