Výhody konopného oleja v jedálničku

Výhody konopného oleja v jedálničku

Aké výhody má konopný olej?

Konopný olej alebo olej z konopných semien má zlatistú alebo jasne zelenú farbu (podľa toho,
či sa získava z lúpaných alebo celých semien) a má jemnú orieškovú chuť. Z jeho výhod
vyniká to, že je zdrojom omega 3, so srdcami prospešnými a protizápalovými vlastnosťami. V tomto
článku si vysvetlíme, čo je konopný olej, ako sa získava, aké sú jeho nutričné vlastnosti a aké
všetky výhody prináša jeho zaradenie do jedálnička vášmu zdraviu.

Čo je konopný olej?

Konopný olej sa získava lisovaním konopných semien za studena. Má vysoký obsah omega 3 a
omega 6 esenciálnych mastných kyselín (70%) a je vynikajúcim zdrojom týchto zložiek stravy.

V kulinárskej rovine je zaujímavý svojou jemnou orieškovou chuťou. Konzumuje sa surové, vo forme
dresingov alebo v omáčkach, takže sa lepšie zachovajú všetky vlastnosti oleja.

Z výživového hľadiska sa odporúča ako prírodný doplnok omega 3. Čajová lyžička konopného
oleja poskytuje plné množstvo omega 3 odporúčané pre dospelého človeka na deň.

Vlastnosti konopného oleja: farba a chuť 

Vlastnosti konopného oleja sa mierne líšia v závislosti od procesu jeho výroby:

 1) Zelený konopný olej: vyrobený z celých semien má jasne zelenú farbu a intenzívnu orieškovú
chuť. Má vysoký obsah chlorofylu. Je potrebné vziať do úvahy, že chlorofyl je veľmi citlivý na svetlo,
preto by sa tento olej mal skladovať na veľmi chladnom a tmavom mieste (odporúčame v
chladničku).

 2) Zlatý konopný olej: vyrobený z lúpaných a pražených konopných semienok má zlatistú farbu
a ľahko orieškovú chuť.

 Všetky naše oleje sú získavané ekologickým lisovaním konopných semien za studena. 

Aké živiny nám konopný olej poskytuje?

 Konopný olej je jednou z potravín najbohatších na omega 3. Táto zložka preukázala zdravie
prospešné vlastnosti pre srdce, pôsobí protizápalovo a chráni správnu funkciu nervového
systému. Medzi prínosy omega 3 patrí napr:

 Ide o typ tuku prospešný pre srdce, ktorý znižuje krvný tlak a triglyceridy a LDL cholesterol
(čiže "zlý cholesterol").

 Vlastnosti protizápalové, ktoré by mohli pomôcť pri procesoch bolesti kĺbov, artritídy a
osteoartrózy, zápalových ochoreniach čriev.

 Prevencia kognitívnych porúch, pretože omega 3 je súčasťou neurónov a neurotransmiterov.

Prevencia niektorých typov rakoviny, napríklad hrubého čreva, prostaty a prsníka.

 Ďalšími dôležitými zložkami konopného oleja sú fytosteroly (rastlinné steroly, zložky, ktoré
pomáhajú znižovať LDL cholesterol) a tokoferoly (vitamín E, antioxidant). 

V akých diétach je konopný olej zaujímavý?

 Konopný olej poskytuje omega 3, ktoré sú potrebné v:

 1) Diéty pre zdravie srdca: hypertenzia, arytmia, cholesterol, diabetes, stukovatenie pečene atď.
2) Diéty pre Zlepšenie krvného obehu: kŕčové žily, unavené nohy, vek atď.
3) Diéty pre nervové poruchy: stres, depresia, úzkosť, hyperaktivita atď.
4) Diéty pre neho tehotenstvo a dojčenie: Potreba omega 3 sa v týchto fázach zvyšuje.
5) Diéty pre zníženie bolesti (protizápalové): menštruačné bolesti, artritída, bronchitída, psoriáza,
zápalové ochorenia čriev atď. 

Koľko konopného oleja sa odporúča užívať?

 Odporúčané denné množstvo závisí od každého človeka a jeho potrieb. Obvykle stačí 1 čajová
lyžička dezertu na získanie všetkých omega 3, ktoré dospelý človek potrebuje (to znamená, že 5 ml oleja
poskytne približne 1 g omega 3). Bezpečne však možno konzumovať aj viac. 

Ako zaviesť konopný olej do receptov?

 Tento olej môžete použiť rovnako ako olivový olej alebo akýkoľvek iný olej na dochutenie. Radi ním
dochucujeme humus, cestovinové pokrmy, strukoviny alebo ryžu, šaláty, guacamole a zeleninové
krémy. Môžete ho tiež pridať do domácej omáčky pesto v kombinácii s panenským olivovým
olejom.

 Odporúčame zaviesť konopný olej ako ďalšiu ingredienciu do vašej kuchyne, nie po lyžičkách,
ako by to bol doplnok stravy s omegami. Myslíme si, že zaradením oleja do svojich receptov
zaistíte jeho pravidelnú konzumáciu. Týmto spôsobom bude vaša strava bohatšia na omega 3.