Čo je Kratom?

Kratom

Čo je Kratom?

Kratom je strom patriaci do čeľade kávovníkov. V histórii sa Kratom preslávil hlavne v Ázii, kde sa používal na lekárske účely, predovšetkým vďaka jeho stimulačnému účinku. V terajšej dobe sa z Kratomu robí hlavne čaj, či nápoj, ktorý ľudia pijú hlavne vďaka jeho účinkom. Kratom, v podobe ktorého ho pozná väčšina populácie, sa vyrába z listu rovnomenného stromu Kratomu. Delíme ho do niekoľkých druhov na základe farby listov, ktoré má pri zbere. Červený Kratom pôsobí tlmivo, zelený je vhodný na koncentráciu a duševnú prácu všeobecne a biely naopak pôsobí stimulačne.

Z čoho je Kratom?

Najčastejšia verzia Kratomu vzniká drvením listov. V histórii sa listy Kratomu iba žuvali, chuť nebola práve lahodná, ale dodávala neskutočnú energiu. Kratom sa objavuje výhradne na území juhovýchodnej Ázie, vrátane Indonézie, Malajzie a Thajsko.

Čo robí Kratom?

Ako sme už načrtli v predchádzajúcom odseku, účinky Kratomu sa líšia na základe druhu. V malých dávkach všeobecne pôsobí stimulačne a produktívne, vo vyšších dávkach sa podobá skôr opiátom, môže dokonca spôsobovať halucinácie alebo nepríjemné stavy. Preto je veľmi dôležité vždy dodržiavať správnu dávku, ktorá je však u každého jedinca úplne individuálna.

Na čo je dobrý Kratom?

Využitie opäť záleží na druhu. Červený Kratom nájde využitie u ľudí, ktorí si chcú po náročnom dni oddýchnuť alebo zmierniť bolesť. Zelený je vhodný pre každého, kto sa chce plne koncentrovať na duševnú prácu alebo učenie. Biely Kratom zaistí nával energie a zaručene tak nahradí kávu a prevedie Vás bez problému celým dňom.

Kratom a choroba?

Isté liečivé účinky boli objavené aj pri Kratome. Keďže sa jedná o prírodný stimulant, tak mimo návalu energie, zaručene lieči kašeľ, hnačku, vysoký tlak, ale pôsobí aj proti cukrovke. Ďalej sa Kratom v histórii používal ako náhrada ópia, tlmenia bolesti. Ide určite o lepší variant, než sú lieky, ktoré zďaleka prírodné nie sú. 

Záverečné slovo o Kratome

Kratom je skvelým pomocníkom, ktorý Vám môže pomôcť zvýšiť koncentráciu a výkonnosť, alebo naopak Vás utlmiť. Je dôležité vždy dodržiavať správne dávkovanie, ktoré sa udáva 1-5g. Táto hodnota však nemusí platiť pre každého a treba si správne dávkovanie nájsť. Pri pravidelnom užívaní môže vznikať závislosť. Kratom značne dehydruje naše telo, preto je potrebné dopĺňať tekutiny. 

Odporúčané produkty: Kratom