CBNO a spánok

CBNO a spánok 

Čo je to CBNO? 

CBNO je fytokanabinoid patriaci do skupiny kanabinoidov CBN, kanabinolu. CBNO je viac omamný a psychoaktívny ako CBN. Vyššia sila kanabinoidov, ako je CBNO, znamená, že väčšina ľudí je schopná na dosiahnutie podobného účinku použiť menšie množstvo. CBNO sa často používa v prostriedkoch na podporu spánku. Ak používate CBNO, môžete očakávať účinky, ako sú: relaxácia, sedácia a úľava od bolesti.

CBNO na podporu spánku 

Existuje mnoho dôvodov, prečo užívať CBNO na podporu spánku. CBNO je nepsychotropný kanabinoid, ktorý je známy svojimi sedatívnymi účinkami. V klinických štúdiách bolo preukázané, že CBNO je účinným prostriedkom na podporu spánku, ktorý pomáha telu zaspať a udržať sa vo fáze hlbokého spánku.

CBN je jedným z najbežnejších kanabinoidov obsiahnutých v konope. Vzniká ako vedľajší produkt rozkladu THC. Keď je THC vystavený pôsobeniu kyslíka, rozkladá sa na CBN a ďalšie kanabinoidy. To je dôvod, prečo je starnúci konope často viac sedatívne ako konope čerstvé. CBNO je minoritný kanabinoid, ktorý vzniká oxidáciou CBN a nachádza sa v stopovom množstve v niektorých kmeňoch konope.

CBNO má nízku afinitu k receptorom CB1 a CB2, ale interaguje s receptorom 5HT1A. To môže byť dôvod, prečo má také silné sedatívne účinky. V štúdiách na zvieratách aj na ľuďoch bolo preukázané, že CBNO účinne napomáha zaspávaniu. V jednej štúdii bolo myšiam podávané buď CBD, CBNO, alebo kombinácia oboch. Bolo zistené, že CBNO je najúčinnejšia pri navodzovaní spánku. V inej štúdii sa ukázalo, že CBNO je pri znižovaní úzkosti a podpore spánku účinnejší ako diazepam. Iná štúdia zistila, že CBNO zlepšuje kvalitu spánku a znižuje úzkosť u ľudí s poruchami spánku. Ďalšie klinické štúdie však prebiehajú.

Zdá sa, že CBNO je najúčinnejšia pri znižovaní úzkosti a podpore spánku u ľudí s úzkostnými poruchami a chronickou nespavosťou. Môže byť užitočnou alternatívou k liekom na spanie na predpis pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť vedľajším účinkom týchto liekov. CBNO je prírodný prostriedok na podporu spánku a nevytvára návyk.

CBNO môže poskytnúť niektoré pozitívne účinky užívania iných kanabinoidov, ale neprinesie vám opojenie ako THC. Namiesto toho vám môže pomôcť uvoľniť sa a užiť si hlbší spánok. Lepší spánok je len jednou z výhod, ktoré môžete mať, pokiaľ budete CBNO užívať na spanie. Lepší spánok totiž vedie hneď k niekoľkým ďalším zlepšeniam vášho zdravia a kvality života. Keď lepšie spíte, môžete sa tiež cítiť zdravšie a šťastnejšie. Môže vám to zlepšiť náladu, zvýšiť energiu, posilniť imunitný systém a dokonca vám to pomôže udržať si zdravú váhu. Zlá kvalita spánku môže mať veľký negatívny vplyv na váš život. Okrem zlepšenia vášho spánku by CBNO mohla tiež pomôcť znížiť bolesť a zápaly.

Aká je najlepšia forma CBNO na zlepšenie spánku? 

Existuje niekoľko populárnych metód požitia CBNO. Obvykle sa predáva vo forme cukríkov (gummies) alebo olejov. Ani jedna z týchto foriem nie je lepšia alebo horšia, záleží na individuálnych preferencií. Napriek tomu mnoho zákazníkov dáva prednosť užívaniu CBNO vo forme gummies pred spaním Odporúča sa začať s menšími dávkami a postupne ich zvyšovať, kým nenájdete optimálnu dávku pre svoj spánkový režim. 

Má CBNO nejaké vedľajšie účinky? 

Hoci výskum CBNO je stále obmedzený, neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že má nejaké negatívne vedľajšie účinky. V skutočnosti niektoré štúdie ukázali, že CBNO môže mať protizápalové, antikonvulzívne a analgetické účinky, čo z neho robí sľubnú látku pre tých, ktorí hľadajú prírodné alternatívy k tradičným liekom.