CBNO vs CBN

CBNO vs CBN 

Čo je to CBN? 

CBN, kanabinol, je fytokanabinoid, ktorý sa prirodzene vyskytuje v rastline konope väčšinou ako neenzymatický vedľajší produkt oxidácie THC. THC má o dva vodíky viac ako CBN, ktoré podliehajú degradácii (oxidácii) pôsobením svetla, vzduchu alebo tepla. Zaujímavé je, že CBN bol prvým kanabinoidom, ktorý bol identifikovaný a izolovaný z konope v roku 1896.

Účinky CBN 

Často sa predpokladá, že CBN vyvoláva ospalosť, ktorú zaznamenalo mnoho užívateľov, najmä v začiatkoch, keď konope nebolo čerstvé a obsahovalo vyššie množstvo CBN. Pokiaľ je obsiahnutý v zmesiach kanabinoidov, prispieva k sprievodnému efektu, takže zmes pôsobí čistejšie a silnejšie. Najčastejším dôvodom, prečo konzumenti užívajú CBN, je jeho schopnosť pomáhať pri problémoch so spánkom.

CBN má rozmanitý zoznam pozitívnych účinkov, ktoré sa študujú už viac ako sto rokov. Štúdie preukázali potenciálne antikonvulzívne účinky CBN, rovnako ako jeho potenciál zvýšiť chuť do jedla. Niektoré štúdie zistili, že CBN má podobné, ale mierne behaviorálne účinky ako Delta 9 THC, keď sa jeho biologická dostupnosť zvyšuje intravenóznym podaním. K týmto výpočtom, ktoré nie sú zďaleka kompletné, je možné pridať ešte neuroprotektívne, protizápalové, antibiotické, anti-MRSA alebo lokálne účinky pri niektorých kožných ochoreniach.

Je CBN psychoaktívny?

CBN je všeobecne označovaný ako nepsychoaktívny. Viaže sa na CB1, aj keď slabšie ako THC. Skutočná hodnota CBN však spočíva v jeho potenciálnych liečivých vlastnostiach.

Čo je to CBNO? 

CBNO, známy tiež ako cannabiorcol-C1, cannabinol-C1 alebo CBNO-acetát, je fytokanabinoid patriaci do skupiny kanabinoidov CBN. Je známy tým, že má vyššiu účinnosť a afinitu k receptorom CB2 ako CBN, čo z neho robí sľubného kandidáta pre terapeutický výskum.

Ako sa CBNO líši od CBN? 

CBNO a CBN sa môžu zdať podobné, ale líšia sa väzbou fenolovej skupiny. Vďaka tomuto rozdielu je CBNO účinnejší ako CBN, pričom profil účinku je podobný. Aj keď zatiaľ nie je kvantitatívne známe, aký je CBNO porovnateľný s CBN z hľadiska afinity k receptorom, uvádza sa, že je niekoľkonásobne účinnejší. 

Predpokladá sa, že CBNO môže byť menej psychoaktívny, hoci tiež vzniká z prekurzora THC-A. Môže sa tiež rýchlejšie vstrebávať. CBNO môže mať silnejšie účinky ako CBN s dlhším trvaním. CBNO tiež môže pomôcť pri bolesti, zápaloch, záchvatoch alebo glaukómu.

Účinky CBNO 

CBNO má omamnejší a psychoaktívnejší účinok ako CBN. Vzhľadom na vyššiu účinnosť je dôležité začať s CBNO na nízkej úrovni, kým nebudete vedieť, ako na vás bude pôsobiť. Medzi účinky patrí relaxácia, sedácia, úľava od bolesti a pomoc pri poruchách spánku.

Ako sa CBNO líši od liekov? 

CBNO ponúka podobné výhody ako niektoré liečivá – napríklad benzodiazepíny a lieky na spanie, bez vedľajších účinkov v podobe závislosti alebo predávkovania. Hoci CBNO nebol schválený FDA na liečbu žiadnej choroby alebo zdravotného stavu, v súčasnej dobe sa skúma ako účinná alternatíva k mnohým problémom, ktoré sa v súčasnosti liečia lieky na predpis. 

Pre koho je CBNO určený? 

Tí, ktorí majú radi CBN alebo majú záujem o zážitok podobný CBN, môžu uznať silné a upokojujúce účinky CBNO príjemnými. Odporúča sa však vyhnúť sa užívaniu CBNO v tehotenstve, pri dojčení alebo pri vážnych zdravotných problémoch, ktoré by sa jeho užívaním mohli zhoršiť.